ТЕЛЕВИЗИЈA

         Телевизијски предајник- Принцип рада:  Слика у видео камери се претвара у електричне импулсе зване видео сигнали.  Видео сигнали се појачавају , затим се модулишу у високофреквентне сигнале који се у антени претварају у електромагнетне таласе. ЕМ таласи се преносе на велике даљине брзином светлости до антене ТВ пријемника.

         Телевизијски пријемник – принцип рада : У пријемнику се врши демодулација ВФ сигнала у видео сигнале. Видео сигнали се електронским путем претварају у у велики број светлих тачака образујући слику.Тонски сигнал се шаље одашиљачем и то усклађеним са сликом.

            ВФ осцилације у антени садрже и видео и тонски сигнал. Посебно се врши демодулација видео а посебно тонског сигнала. НФ тонски сигнали се одводе у звучник  а видео сигнал у катодну цев или кинескоп.

Најстарија верзија телевизије користила је технологију екрана са катодним цевима

Катодна цев  - је стаклени балон из којег је извучен ваздух. Предња страна – екран премазан је луминисцентним материјалом. У грло катодне цеви налази се : катода, управљачка и убрзавајућа катода а на почетку ЕМ намотаји.

Принцип рада : Катода избацује узак сноп електрона према екрану. На месту где падне сноп електрона засветли луминисцентни материјал. Убрзавајућа катода убрзава електроне а управљачка пропушта тачан број електрона. Електронски сноп се помера хоризонтално по екрану одозго наниже. Код телевизије у боји налазе се три катодне цеви које емитују појединачне снопове.: зелена , црвена и плава.

Катодна цев

LCD ( Liquid Crystal Display) телевизори, за стварање слике користе ћелије које садрже низ црвених, плавих и зелених филтера покривених слојем течних кристала. Они се налазе између два комада стакла. Свака ћелија је повезана са електродама или филм транзисторима који покрећу одређене ћелије које стварају слику. LED телевизори захтевају мање електричне енергије и заузимају мање простора.

Плазма екран се састоји од два прозирна стаклена панела између којих се налази низ ситних ћелија испуњених неонским и ксенонским гасовима. Свака ћелија је повезана електродом. Мрежа сићушних електрода доводи струју до сваке индивидуалне ћелије, а на тај начин се гасови јонизују. Јонизовани гасови се називају плазма. Они емитују високофреквентно УВ зрачење, које стимулише фосфор у ћелијама и доводи до тога да се произведе жењена боја. Велики број ћелија у плазма екрану садржи велики број пиксела, што слику чини јаснијом.

Плазма екран

Poslednja izmena: Wednesday, 12. March 2014., 01:03