Психологија - смернице за добар успех

Договор кућу гради - кажу, па - хајде да се договоримо како ћемо заједно провести ово време на настави и како ће наша сарадња бити крунисана успехом!

Добро дошли на курс психологије!

Психологија је лепа и занимљива наука. Знања из те области могу много тога да нам објасне о животу нас самих и оних који нас окружују.

Психологија је и интердисциплинарна наука, што значи да користи знања из других наука и тесно сарађује са њима. Надам се да ћете те везе и сами уочити. Морам да нагласим да ми правимо вештачке поделе, а у животу све функционише као целина. Зато треба да будемо отворени за нова знања и да повезујемо ствари.

Драго ми је што ћемо се дружити у наредном периоду. Надам се да ћете на настави психологије, првенствено, уживати, а успут и много тога научити, а, надам се - добре ствари и применити у животу.

Иначе, зовем се Симонида Вукобрат и за сарадњу и комуникацију сам увек отворена!

Како ћемо радити?

За добар успех потребно је да редовно радиш (не замери на личном ставу, обраћаћу ти даље се са "ти"). Лекције су организоване у целине и донекле подсећају на часове у оквиру обичне наставе. Свака лекција садржи:

  • упутство како да користиш уџбеник и кратак сажетак лекције;
  • мултимедијални садржај који ће лекцију да освежи и подстакне те на размишљања;
  • кратак тест којим ћеш проверити своја знања (овај тест се на нивоу лекције не оцењује, већ само онај на нивоу теме која обухвата неколико лекција)
  • задатак који треба да урадиш (задаци се оцењују - тако можеш да прикупиш мало-по-мало доста поена који ће те приближити успеху на крају курса!

Неколико лекција је организовано у смислене целине - теме, а на нивоу теме те чекају:

  • форум где можеш да постављаш питања везана за лекције, а можда некад уприличимо и причаоницу где ћемо уживо дискутовати он-лајн на неку задату тему. Важно правило форума је пристојност у комуникацији, поштовање саговорника и одмереност у сваком погледу! Надам се да на то нећу морати да те подсећам!
  • тест (као што рекох - оцењује се)!

На нивоу целог курса постоји:

  • општи форум где се може дискутовати како о лекцијама, тако и о другим стварима;
  • психолошки речник, где ћеш континурано додавати нове појмове на које наилазиш и давати им тумачења или из лекција или из неких других речника. Тако ћемо на крају сви бити богатији за пуно нових појмова. Психологија обилује страним терминима, највише латинског порекла, па можеш да се консултујеш и са професорком латинског!
  • упутство о томе како да брзо и ефикасно учиш уопште, а не само овај предмет! Многи који су послушали савете о томе како да уче са лакоћом су поправили свој успех којим су претходно били незадовољни! Није тешко, потребно је само мало добре воље, самодисциплине и добре организације (као и у спорту, зар не?)

Књига коју ћемо користити:

Рот, Н., Радоњић, С. (2005 или 2008): Психологија за други разред гимназије, Завод за уџбенике и наставна средства, Београд.

Саветујем ти да користиш свеску и у њој правиш изводе из лекција који ће садржати основне тезе сваке лекције (погледај савете о томе како учити). Свеску ћу ти тражити на увид када се видимо уживо на испиту!!

А сада - ево кратког садржаја курса психологије:

Тема 1 Број лекције

Лекција 1

 

Дакле, нека нам је срећан почетак!!

Поздрав!

Poslednja izmena: Thursday, 7. July 2011., 02:19