OM100-L01 ŠTA JE OPERACIONI MENADŽMENT

Uloga operacione funkcije

Da li je neka operacija uspešna ili nije ocenjuje se na osnovu analize njenih performansi. Međutim, performanse su samo spoljne manifestacije dubljih uzroka ponašanja neke operacije. Preduslov za takvu analizu je definisanje ciljeva poslovanja i uloge operacione funkcije (slika 1.10).


                                                         Slika 1.10


Pod ulogom operacione funkcijeovde podrazumevamo deo poslova koje ona obavlja unutar organizacije, tj. - razlog postojanja. Operaciona funkcija trebalo bi da:

  • Primenjuje poslovnu strategiju: Svaka organizacija bi trebalo da ima svoju poslovnu strategiju. Strategija ima smisla samo ako se primenjuje.Operaciona funkcija obuhvata realizaciju strategije.

  • Podržava poslovnu strategiju: To je više nego primena strategije; to je razvoj resursa radi obezbeđivanja sposobnosti organizacije da poboljša i redefiniše svoje strateške ciljeve. Na primer, neki mobilni operator želi da postane lider na određenom tržištu. Operaciona funkcija treba da razvije procese koji će opet razviti nove, inovativne proizvode ili usluge; da organizuje zaposlene radi proučavanja (razumevanja) nove tehnologije; da uspostavi takve odnose sa svojim dobavljačima kako bi oni mogli brzo da odgovore na nove zahteve itd.

  • Vodi poslovnu strategiju: Operativna funkcija treba da obezbedi jedinstvenu i dugotrajnu prednost organizaciji. To se obično postiže time što se razvijaju procesi, proizvodi ili usluge koje konkurencija teško može lako ili brzo da kopira i ponudi. Na taj način, operativna funkcija vodi poslovnu strategiju organizacije. Na primer, Fakultet informacionih tehnologija (FIT) prvi je u Srbiji ponudio ceo svoj program i za studiranje preko Interneta. Planiranje, priprema i ostvarljivost ovog vida nastave zahteva realizaciju 33 aktivnosti i mnogo vremena za pripremu svih nastavnih materijala, jer njihova priprema mora da otpočne najmanje četiri do pet meseci pre početka nastave. To zahteva veliki napor ne samo rukovodstva i administracije fakulteta, već i svih nastavnika i saradnika. Ako konkurenti takođe žele da ponude nastavu na Internetu na sličnom nivou kvaliteta, onda i oni moraju da ulože ogroman napor, što svakako nije ni lako, a nije ni verovatno. Danas je FIT lider u Srbiji za studije na daljinu posredstvom Interneta zahvaljujući  njegovoj operativnoj funkciji koja je realizovala njegovu strategiju i time - obezbedila jednu značajnu prednost u odnosu na druge fakultete i univerzitete u Srbiji.

Sposobnost operacija da odigra svoju ulogu unutar organizacije može se oceniti uzimajući u obzir ciljeve organizacije ili namere operacione funkcije. Za ocenjivanje konkurentne uloge i doprinos operacija u kompaniji bilo kog tipa koristi se četvorofazni model koji su postavili profesori Hayes i Wheelwright sa Harvardskog univerziteta, a koji je kasnije proširio profesor Chase sa Univerziteta južne Kalifornije (slika 1.11). Model prati napredak operacione funkcije od svoje negativne uloge u fazi 1 do dostizanja centralnog položaja u konkurentskoj strategiji u izvrsnoj fazi 4.

                                                                                 Slika 1.11

Faza 1 (unutrašnja neutralnost): To  je najniži nivo doprinosa operacione funkcije, jer je njena uloga ovde reaktivna. Ona ima vrlo mali doprinos na konkurentnost organizacije, jer je napor usmeren samo na to da se ne naprave veće greške.

Faza 2 (spoljna neutralnost): Operaciona funkcija počinje da se upoređuje sa sličnim organizacijama na tržištu. Pokušava da bude na nivou konkurencije.

Faza 3 (unutrašnje podržavanje): Operaciona funkcija dostiže nivo najboljih i pokušava da bude najbolja u odnosu na konkurenciju. To postiže jasnim pogledom na svoje konkurentne ili strateške ciljeve i razvojem odgovarajućih resursa za usavršavanje onih oblasti u kojima kompanija mora da poboljša svoje poslovanje. Organizacija je "unutrašnje podržana" jer obezbeđuje dobru strategiju operacija.

Faza 4 (spoljno podržavanje): U ovoj fazi organizacija gleda na operacije kao osnov za postizanje kompanijskog uspeha u odnosu na konkurenciju - i to na duži rok, jer želi da razvije mogućnosti svojih operacija koje će odgovarati budućoj tržišnoj tražnji. Operaciona funkcija vrši prognozu kretanja i promena na tržištu  i u snabdevanju, i u skladu sa tim, razvija organizacijske sposobnosti koje mogu da obezbede konkurentnost u budućim tržišnim uslovima. Operaciona funkcija ima centralni položaj pri izradi strategije. Operacije su kreativne i proaktivne. One su inovativne i prilagodljive zahtevima tržišta. Operacije idu korak dalje od konkurencije, te organizaciji obezbeđuju lidersku poziciju.

KRITIČKI KOMENTAR

Ideja četvorofaznog modela da operaciona funkcija ima lidersku ulogu u određivanju pravca strategija kompanije nije univerzalno podržana. Ima mišljenja da potrebe tržišta određuju strategiju kompanije, a ne predviđanja operacione funkcije. Smatra se da operaciona funkcija treba dobro da razume (sagleda) potrebe i zahteve tržišta i da, u skladu sa tim - osmisli i obezbedi operacione procese koji treba da isporuče tržištu ono što  zahteva. Kompanije mogu biti uspešne, prema ovim mišljenjima, ako se adekvatno pozicioniraju na tržištu (kombinacijom cene, promocije, dizajnom proizvoda i načinom isporuke proizvoda ili usluge kupcima), pri čemu operaciona funkcija treba da ima samo podržavajuću ulogu. Četvorofazni model Hayes-Wheelwright-a, po ovom mišljenju, ne bi trebalo da ima fazu 4, tj. trebalo bi da se završava fazom 3.