OM100-L01 ŠTA JE OPERACIONI MENADŽMENT

Aktivnosti operacionog menadžerstva

Šire odgovornosti operacionog menadžmenta

Operacioni menadžment, pored direktne i indirektne odgovornosti, ima i širu odgovornost koja na dugi rok može biti od interesa za poslovanje, a može biti povezana sa zaštitom okoline ili sa činjenjem dobročinstava ljudima koje zapošljava. Ovde se navodi šest oblika široke odgovornosti koji su od posebnog značaja za operacione menadžere:

  • Globalizacija: Danas je svet „manji“ i „bliži“ zbog lakših i bržih komunikacija. Retko koja operacija nema nabavku materijala koja dolazi iz inostranstva. Postavlja se pitanje: Kako operacioni menadžeri rade sa tako proširenim mogućnostima poslovanja?
  • Zaštita okoline: Operacioni menadžeri ne mogu da izbegnu odgovornost za zaštitu okoline od delatnosti njihove organizacije. Obično greške u poslovanju prouzrokuju incidente koji ugrožavaju prirodnu okolinu, a operacione odluke (kao, na primer, projektovanje proizvoda) imaju dugoročne posledice na prirodnu okolinu.
  • Društvena odgovornost: Način na koji se upravlja operacijom ima značajan uticaj na kupce, zaposlene, na snabdevače i lokalnu zajednicu u kojoj organizacija dominantno radi. Postavlja se pitanje: Kako treba upravljati operacijama, a da poslodavci budu odgovorni i dobri susedi?
  • Svestan značaja tehnologija: Tehnologija je oduvek bila u centru pažnje operacionog menadžmenta. Danas, u doba vrlo brzog menjanja tehnologija, operacioni menadžeri imaju posebnu odgovornost za procenjivanje uticaja tehnologija na njihovo poslovanje u budućnosti. Na primer -  u kojoj meri su svesni posledica koje primena Internet tehnologije može da ima na njihovo poslovanje?
  • Upravljanje znanjem: Danas je sve očiglednije da je znanje ključni resurs u poslovanju. Znanje se stiče iskustvom, iskustvo kroz aktivnosti, a aktivnosti upravo čine operacioni menadžment.

Svi ovi oblici široke odgovornosti predstavljaju značajne izazove savremenim operacionim menadžerima - i u ovom predmetu ćemo se posebno time baviti.