Потрошња енергије у домаћинству и могућности уштеде

1. Потрошња енергије у домаћинству и могућности уштеде

Без електричне енергије не можемо замислити живот. Електричну енергију у домаћинству користимо на разне начине и представља велики издатак у домаћинству. Доста електричне енергије се може уштедети употребом енергетски ефикасних кућанских апарата.

Енергетску ефикасност чине мере које се предузимају да би се смањила потрошња енергије, а да се не смањи удобност живота.

Постоје и једноставни начини уштеде.

Нека домаћинства имају уграђена двотарифна бројила, што значи да се у одређеном временском периоду тј. од 24:00-8:00 часова, струја обрачунава по нижој цени


Расвета у домаћинствима троши 10-15% електричне енергије. Било би добро користити дневно светло кад год је могуће, треба гасити светла у просторијама у којима се не борави, редовно чистити сијалице, лустере и лампе јер и њихова запрљаност смањује њихов учинак. Нечистоће могу апсорбовати и до 50% светлости. Могу се употребљавати и штедљиве сијалице и лед сијалице. Предност ЛЕД сијалица у односу на старије врсте сијалица огледа се у знатно мањој потрошњи струје за исту количину произведене светлости. Осим уштеде у потрошњи електричне енергије, ЛЕД сијалице такође имају и знатно дужи животни век у односу на класичне, па иако у старту делује као да су ценовно знатно скупље, дугорочно представљају исплатљивију инвестицију у односу на старије врсте сијалица.

Док је код класичних сијалица количина светлости веома линеарно повезана са снагом, штедљиве и ЛЕД сијалице имају знатно ефикаснији рад у односу на класичне па могу да произведу исту количину светлости са много мањом потрошњом електричне енергије у односу на класичне сијалице. Овде и настаје највише забуне код избора ЛЕД сијалица јер многима звучи нелогично да ЛЕД сијалица од свега 9W може да замени класичну од 75W па врло честу узимају јаче ЛЕД сијалице него што је то заиста потребно. Дакле, треба поредити лумене, не вате.

Подаци у табели су приближне вредности.

Јачина светлости(lumeni)Класична сијалицаШтедљива сијалицаЛед сијалица
 ~200 lm 25W 5W 2W
 ~350 lm 40W 9W 5W
 ~550 lm 60W 11W 7W
 ~750 lm 75W 15W 9W
 ~1100 lm 100W 20W 12W


Смањењем потрошње топле воде може се значајно умањити потрошња електричне енергије. У просечном домаћинству, на загревање воде се потроши око 20% електричне енергије на годишњем нивоу. Постоје штедљиви тушеви који могу смањити проток воде са 10 до 15 л / мин. на 7 до 8 л / мин. Ово може да уштеди и до 50 % загревања воде.


Бојлер је потребно редовно чистити од каменаца (сваких три-пет година) јер је због каменца пуно теже загревати воду, а грејач у бојлеру греје до температуре коју сте одредили подешавањем термостата.

Многи уређаји које користимо често остају у стању приправности. Иако је ово за нас лакше, електрична енергија се и даље троши, што представља трећину енергије коју одређени уређај троши у пуном раду. Са продужним каблом имамо могућност да све апарате искључимо одједном.


У фрижидер не треба стављати врућу храну. Намирнице је потребно охладити до собне температуре пре него што се ставе у фрижидер како би се смањила потреба за хлађењем, а самим тим и потрошњу. Стављањем врућих намирница у фрижидер, подиже се и температура унутар фрижидера, а то продужава рад мотора компресора, односно потрошњу електричне енергије.

Ринглу на шпорету користите према величини посуде у којој кувате. Енергију расипате ако користите посуду чије је дно уже од рингле. Рингла не мора да буде на максимуму – тако се троши мање енергије. Ринглу искључите пре краја кувања, јер акумулира извесну количину енергије коју такође можете искористити. Стављајте поклопац на шерпу у којој се припрема јело, јер се троши мање електричне енергије, јело се спрема знатно брже и смањује се кондензација паре у кухињи. Не отварајте често врата рерне, јер при сваком отварању снижава се температура у рерни за око 15 степени Целзијусових.

Није потребно просторије расхлађивати на температуру нижу од 21 степена Целзијуса. Осим што се стварају непотребни трошкови, није добро ни по Ваше здравље. Разлика између спољне температуре и оне у просторији у којој боравите, не би требало да буде виша од 5 до 10 степени Целзијусових.

Уколико немате другу опцију грејања осим грејања на струју и уређаја који користе електричну енергију, онда изаберите ТА пећ, јер ће вас најмање коштати. Њена основна компаративна предност је у томе што акумулира топлоту у јефтиној тарифи (ноћу), а емитује топлоту током читавог дана. Ипак, током зиме једна ТА пећ, чак и када је рационално користите, потроши око 60% укупне електричне енергије једног домаћинства. ТА пећ пуните само ноћу када је електрична енергија четири пута јефтинија.

Нове технологије омогућавају вишеструке уштеде. Постоје системи који сами регулишу количину утрошене енергије, нпр. ти системи препознају када у просторији нема људи и после одерђеног времена искључи светло.