Животно и радно окружење

3. Подручја човековог рада и производње, занимања и послови у области технике и технологије

Подручја рада људи у области технике могу се сврстати у неколико група у зависности од тога којим послом се баве и ту спадају: машинство, електротехника, електроника, грађевинарство, рударство, геологија, саобраћај, информационе технологије итд.

Људски рад је посебно и веома важно обележје људи. Они користе свој мозак и мишиће да планирају, организују и створе различита дела, која ће користити за задовољење различитих потреба.
Рад може бити: производни и непроизводни. Производним радом производи се и прерађује храна, различити материјали, предмети, објекти и уређаји. Непроизводни рад одвија се у школама, болницама, судству, полицији итд.
Људи раде различите послове. Каже се да су то њихове професије или занимања.

Numerologija za odabir zanimanja – Astro

Производни рад се одвија у производним постројењима: фабрикама, халама, радионицама и сл. Не производе се само предмети и уређаји. Зидају се различити грађевински објекти: куће, стадиони, путеви, аеродроми и сл. Производи се и прерађује храна: на њивама, воћњацима, фармама, прехрамбено-производним фабрикама итд. Производни рад се одвија у техничко-технолошком окружењу, ручно или помоћу машина и уређаја. Да би рад био успешан прецизно су одређени послови и задужења. Као продукт оваквог рада настају различити употребни и украсни предмети, одећа, обућа, грађевине, храна и још много тога. У техничко-технолошком окружењу најчешће раде људи техничких занимања.

Profesije koje nam danas djeluju suludo, a u budućnosti će biti vrlo  tražene - CdMfgfgfgfg – AUSN Aasher University for Science and NanotechnologyFor Profesije za žene su se uvijek razlikovale od muškaraca. Saznajte koja  su područja rada za žene u modernom svijetu najpopularnija, kao i listu  deset najtraženijih. - Karijera - 2020

Изучавајући техничке науке у оквиру предмета Техника и технологија упознаћеш се са пуно различитих занимања из ове области. У техници се људи баве добијањем и прерадом различитих материјала. У тим процесима учествују људи различитих занимања.

Људи који обрађују дрво су столари или тесари, они који обрађују метале су метало-стругари, метало-бравари или једним називом металски радници, они који образују текстил су кројачи, шивачи и сл. 

Kako odabrati profesiju. Kako odabrati buduću profesiju? Korak po korak  uputstvaTražite posao? Potrebni radnici i krojači za rad u krojačkoj radnji |  Vitez.info

Без обзира колико си добар мајстор мораш стално да се усавршаваш, учиш, пратиш достигнућа у области своје професије и сл. Постоји велики број различитих занимања из области технике и нису само мајсторска занимања. Уколико желиш да се бавиш развојем машина и уређаја, организацијом,  планирањем и пројектовањем тада мораш пуно више да учиш и радиш и да уђеш у област инжењерства. Ако се одлучиш за наставак школовања и студије можеш постати машински, електро, саобраћајни, грађевински или инжењер архитектуре.

ARHITEKTA cenaDOBRODOŠLI BUDUĆI STUDENTI! - ppt скинути

Људи који се баве техничким занимањима раде у радионицама, фабричким халама, на градилиштима, у саобраћају, на електричним мрежама итд.