Saobraćaj: vrste, struktura, funkcija

Vazdušni i kosmički saobraćaj


Prvi let u istoriji čovečanstva napravili su braća Rajt u avonu vlastite konstrukcije

Vazdušni saobraćaj se obavlja u vazduhu.

Vazdušni saobraćaj se obavlja avionima raznih vrsta i helikopterima.Vazdušni saobraćaj je najbrži vid saobraćaja kojim se danas prevoze putnici i roba, ali je i najskuplji. Ima posebno veliki značaj u međunarodnom prevozu putnika na velikim udaljenostima.

Želja čoveka da uzleti kao ptica seže u daleku prošlost. Svima je poznata grčka legenda o Ikaru Dedalu koji su uz pomoć voska slepili ptičja pera na grane i pobegli s ostrva na kojem su bili zatvoreni.Leonardo da Vinči izradio je nacrte za avion u 15. veku. Prvi poznati let izveli su Jean-francois Pilatre de Rozier i Francois d"Arlandes s balonom,  lakšim od vazduha. Najveći izazov bio je i dalje konstruisati upravljiv avion.

Začeci razvoja modernog vazdušnog saobraćaja vezuju se za 1903. godinu i braću Rajt (Wright), koji su sa svojim avionom ‚‚Kittyhawk‚‚ 

Prave početke razvoja komercijalnog saobraćaja, ipak,treba tražiti u 1919. godini. Kada se u razmaku od par meseci otvara redovan vazdušni saobraćaj na više linija u Evropi. Putovanje avionom je u tom periodu predstavljalo privilegiju izuzetno bogatih, jer su troškovi leta bili izuzetno visoki, a kapacitet aviona veoma mali.

Vazdušni saobraćaj proteklih decenija ostvaruje najdinamičniji razvoj od svih vidova transporta. 

Vazdušna saobraćajna sredstva nekad…

 Luj Blerio - jednokrilac       avion sa mlaznim motorom     Clement Ader-ov avion iz 1890g.


Nakon rakete avion je najbrže sredstvo za prevoz. Veliki putnički avioni lete brzinom i do 900 km/h dok manji, jednomotorni mogu dostići brzine oko 175 km/h. Nadzvučnim brzinama danas lete vojni i neki pokusni avioni. Dva najpoznatija nadzvučna putnička aviona  Concorde i Tupoljev Tu-144 su prizemljena.

Najbrže je leteo NASA-in pokusni avion X-43 koji je dosegao brzinu devet puta veću od brzine zvuka a najbrži avion u upotrebi je MIG31. Najveći nadzvučni avion ikada proizveden, strateški bombarder Tupoljev Tu 160 još je u upotrebi.

Vazdušna saobraćajna sredstva danas..

Boeing 777          Spaceshipone, putnički svemirski avion  lovac F 117-A   ERBAS A 380

Čovek se nije zadovoljio samo osvajanjem vazdušnog prostora koji mi nazivamo nebo. Poslednjih decenija svedoci smo uspešnih letova van naše planete .Čovek je uspršno izveo ekspediciju spuštanja na Mesec sa ljudskom posadom i ekspedicije na Mars i druge planete bez ljudske posade. Izrađena je prva međunarodna stanica koja vrši istraživanja svemira.

Svemirska stanica Prvi svemirski hotelSvemirska raketa