Извештај са стручног скупа

У петак, 28.09.2012, на Универзитету Метрополитан у Београду организована је “Радионица визије” – стручни скуп за који је владало изузетно влеико интересовање, те је тако уместо планираних 25 учествовало педесетак наставника физике, рачунарства али и других природних наука, мада је тематика била претежно оријентисана на употребу дигиталних ресурса у настави физике.

Повод за овај скуп био је укључење Србије у европски пројекат чији је циљ повезивање наставника око портала који ће објединити многе постојеће дигиталне ресурсе наставних материјала, као и развој методологије њиховог коришћења. Кроз ОДС пројекат биће промовисане и координиране многобројне европске инцијативе из области РБЛ и ИБСЕ метода и ресурса.

Специјални гост (али и домаћин) овог скупа био је проф. Др. Софоклис Сотириоу професор атинске школе “Елиногерманики Агоги”, познате као  “Прве грчке школе на вебу”, коаутор ОДС-пројекта али многобројних других пројеката који се односе на учење путем интернета ruralearn.eu, ruralwingspathway-project.eu итд. Професор Софоклис представио је рад са Космос-порталом   COSMOS  и идеју ОДС-пројекта.

Примере добре праксе приказали су предавачи:

  • мр Наташа Станић, магистар астрофизике, наставница физике и аутор бројних књига из ове области и акредитованих семинара , тренер програма „Галилејеви учитељи“.
  • Ненад Павловић, наставник физике у гимназији "Јован Јовановић Змај" у Новом Саду који је представио пројекат ATLAS@CERN, могућност учења о елементарним честицама уз помоћ Андроид-апликација, занимљиве примере из наставне праксе као и припрему ученика за посету предстојећеој ЦЕРН-изложби у Београду.   
  • Душан Вудраговић, истраживач-сарадник Института за физику, Београд који је представио пројекат HYPATIA, који обухвата образовни веб сајт из физике честица, образовну рачунарску апликацију за проучавање и анализу догађаја у АТЛАС детектору и демонстративне вежбе и задатке. Пројекат је настао сарадњом Атинског универзитета, Института за физику из Београда и ЦЕРН-а.

Учеснице скупа биле су и Драгана Купрес и Алекснадра Мудринић  из Карнета (CARNet, Хрватска) које су имале онлајн укључење и пренеле присутнима део својих искустава у сарадњи школа путем интернета.

На скупу је представљен мудл-сајт “Дигиш”, који је истовремено и допринос Србије будућем ОДС-порталу. Координаторка “Дигиша” је Јелена Самарџић. На овом сајту можете погледати и преузети презентације приказане на скупу. Презентације се налазе  на курсу Радионица визије

Присутне наставнике поздравио је ректор Метрополитен универзитета проф. Др Драган Домазет, а радионицу је водила Снежана Марковић, национални координатор ОДС-пројекта за Србију.

Присутни наставници су учествовали у дискусији, дали своје предлоге како да се РБЛ методе промовишу и примењују у Србији, показали велико интересовање за даљу сарадњу. О њиховим утисцима сведочи и прилог једног од учесника, наставника Мирослава Цуце из Вршца на школском вебсајту.

Следеће активности ОДС-а у Србији биће везане за предстојећу изложбу “SERBIA at CERN” која ће бити постављена у Београду од 18.10.2012. до 7.11.2012. у Галерији у Робној кући Београд, Кнез Михаилова 5. Позивамо наставнике физике да узму учешће у овој припреми, одведу ученике на изложбу и извуку из ње максимум. ОДС-тим ће организовати онлајн активности и радионицу за наставнике у циљу припреме ученика за посету изложби, као и каснијем коришћењу ЦЕРН-ових образовних ресурса.  Детаље у вези са радионицама за припрему наставника и ученика можете пратит на овом сајту.

Poslednja izmena: Sunday, 14. October 2012., 23:44