Lekcija br.1

Crnica ili černozem je zonalni tip zemljišta koji je razvijen na lesnoj podlozi. Nastaje pod uticajem stepske i kontinentalne klime. Crnica je najplodnije zemljište u Srbiji, bogato je humusom i ima tamnu boju.


Crnica-Černozem

Crnica ili černozem je zonalni tip zemljišta koji je razvijen na lesnoj podlozi. Nastaje pod uticajem stepske i kontinentalne klime. Tokom jeseni i oštre zime, kada je raspadanje organskih materija svedeno na minimum dolazi do nagomilavanja humusa. Iz tog razloga je crnica veoma plodno tle. Tokom vlažnijeg proleća na černozemu buja travnata vegetacija.

Crnica

Crnica je raspostranjena u većem delu kontinentalne EvropeHrvatska, Mađarska, Srbija, Rusija, Ukrajina i dr. Javlja se i u Kanadi. U Srbiji černozem zahvata velika prostranstva u Vojvodini u Sremu, Bačkoj i Banatu. Jednim delom javlja se i u Mačvi i Stigu. Degradirani černozem javlja se po obodima ovih oblasti i manje je plodnosti.

Moćnost černozema iznosi 50-60 santimetara, ređe tri metra, a maksimalno oko 6 metara (Ukrajina). Boja mu je tamno crna, zbog čega je i dobio takvo ime. Struktura je mrvičasto-orašasta. Crnica spada u tipska razvijena zemljišta i u njoj je život veoma intenzivan — gliste, mikroorganizmi, rovčice i dr. Crnica je pogodna za gajenje svih vrsta žitarica (kukuruz, pšenica, raž i dr).


Poslednja izmena: Saturday, 3. March 2012., 14:08