Циљеви учења ензимологије
Циљеви и исходи учења по модулима
Образовни профил: |
ПРЕХРАМБЕНИ ТЕХНИЧАР |
|||||
Разред: |
трећи |
|||||
Предмет: |
ЕНЗИМОЛОГИЈА |
|||||
Просветни гласник: |
Просветни гласник број 6 Београд, 4. јул 2012. |
|||||
Циљеви наставе предмета: |
- Стицање знања о ензимима и њиховиј улози у прехрамбеној индустрији - Стицање знања о биохемијским процесима у сировинама и готовим производима при производњи прехрамбених производа и њиховом кварењу |
|||||
Годишњи фонд часова: |
Теоријска настава: 34 часа |
|||||
Недељни фонд часова: |
Теоријска настава: 1 час |
|||||
Начин остваривања програма предмета: Настава се изводи у учионици |
||||||
Садржај |
Циљеви учења за предмет или исход |
Начин остваривања садржаја програма (облици и методе рада) |
Активност ученика |
Корелација
|
Стандарди |
|
Ензими |
-да ученик дефинише и објасни улогу ензима, њихову структуру, порекло и механизам деловања, -објасни утицај различитих фактора на активност ензима, -објасни кофакторе ензимске активно-сти, дефинише коен-зиме, -класификује ензиме према типу бихемијске реакције |
ОБЛИЦИ РАДА: фронтални, групни рад у пару индивидуални
МЕТОДЕ РАДА: показивање разговор
|
- учествује у раду, индивидуално и у групи - запажа и повезује појмове - повезује теоријска и практична знања из других предмета у току стицања нових знања из предмета кроз примере - израђују постере са поделом ензима и њиховим особинама,
|
ХЕМИЈА: - Амино киселине и протеини - Витамини, алкалоиди и антибиотици - Органске киселине ИСХРАНА ЉУДИ: - Хранљиве материје |
|
|
Биохемијски процеси у намирницама |
-да ученик дефинише биохе-мијске процесе и разликује процесе разлагања угљених хидрата, протеина и липида и њихове специфичности, - да објасни врсте ферментација - да објасни процес разлагања протеина и липида, - да разликује биохемијске процесе кварења намирница |
ОБЛИЦИ РАДА: фронтални, групни рад у пару индивидуални
МЕТОДЕ РАДА: показивање разговор
|
- учествује у раду, индивидуално и у групи - запажа, усваја и повезује нова знања у целину - повезује теоријска и практична знања из других области у току стицања нових знања из предмета -израђују шеме биохемијских процеса разлагања угљених хидрата, масти, протеина
|
ХЕМИЈА
- Угљени хидрати
- Липиди
- Аминокиселине и протеини
- Органске киселине
- Алдехиди и кетони
ИСХРАНА ЉУДИ: - Животне намирнице |
|
|