Техничка средства у пољопривреди

2. Техничка средства у пољопривреди

У Републици Србији се просечно обрађује око три милиона хектара земљишта. Уз око милион грла говеда, више од три ипо милиона свиња, двадестетак милиона комада живине и других гајених животиња, то је значајна производња. Без техничких средстава она би била скупа, давала мало приноса и мало зараде. Колики је значај начина производње показује пример Јапана, где је мање од десетог дела обрадива површина. Али, применом агротехничких и агрохемијских средстава пољопривредна производња је три пута већу од суседних држава са повољнијим природним условима. Зато се и код нас све више примењују најсавременија техничка средства. Тиме се повећавају производња и квалитет, а смањују трошкови.

ДОДАТНИ САДРЖАЈИ:

Колико је значајан раст производње пољопривредних производа показују седећи подаци. У Републици Србији 1950. године произведено је 1,087.720 тона пшенице, 530 милона литара млека и 437 милиона комада јаја. У жетви 2000. године принос је био 1,924.385 тона, што је двоструко више. Исте године произведено је 1586 милона литара млека и 1374 милона комада јаја, што је троструко више.

Савремена технологија даје веће приносе са истих површина. Модерна механизација, коришћење квалитетног семена и потпуних агротехничких мера дају резултате. Док је у 1950. години принос пшенице био само 1052 килограма по хектару, 2000. године просечно је пожњевено 2955 килограма са исте површине.

2.1. Машине и уређаји у пољопривредној производњи

Машине које се користе у пољопривредној производњи су бројне. Оне могу бити:

• погонске,
• прикључне,
• комбиноване и
• специјалне.

2.1.1. Погонске машине

Најчешће коришћена машина у пољопривреди је трактор. Он је основна погонска и вучна машина. Састоји се од погонског дела, преносника и радног дела. Погонски део је снажни мотор, код савремених машина управљан порцесором. Према снази мотора трактори могу бити лаки, средњи и тешки. Лаки поседују моторе мање снаге, док се са повећањем отежавају. Разлог томе је што снажне машине треба током рада да се што боље ослоне на подлогу. Радећи у њиви, снажан трактор мале тежине би проклизавао, па се зато додатно отежавају. Према уређајима које користе за кретање, трактори могу бити точкаши, какве најчешће виђате. Тешки трактори снажних мотора користе гусенице, док средњи могу бити полугусеничари. Такође, према броју осовина ове машине могу бити једноосовинске, двоосовинске и вишеосовинске. Једноосовински трактор има примену за обраду мањих површина. Ако му је снага мотора мала, назива се мотокултиватор. Двосовински трактори су са моторима мање и средње снаге. Тешки трактори снажних мотора, ако не користе гусенице, имају више осовина са већим бројем гумених точкова. Према намени трактори могу бити универзалини или специјализовани.

Савремени трактори опремљени су еколошким моторима мале потрошње горива. Они могу да врше погон великог броја прикључних машина путем излазног вратила. Услови рада су веома комфорни. Радна кабина је климатизована, седиште и управљач су подесиви. Захваљујући GPS-у могуће је аутомтско управљање трактором, слично ауто-пилоту код авиона.

2.1.2. Прикључне машине

Као што је много различитих радова у пољопривреди, тако је и велики број врста прикључних машина.

Оруђа за основну обраду земљишта обухватају плугове. Најчешће су то раонични плугови којима се земљиште вертикално и хоризонтално засеца и преврће. Тако се плодни хумусни слој уноси у дубину будућег корена биљк стварајући бразду. Уколико се припрема сађење воћњака или винограда, тада је то веома дубоко орање које се назива риголовање. Сви плугови могу бити једнобраздни и вишебраздни.

Допунском обрадом земљишта оно се припрема за сетву или садњу. За то се користе тањираче, дрљаче, површински култиватори и друге машине.

Посебну групу чине машине за ђубрење. То су расипачи минералних ђубрива, који у зависности од величине могу бити ношени и вучени. За равномерно разастирање стајњака и осоке на њиви користе се растурачи.

Машине за сетву и садњу су такође прикључне. Сејалице могу бити универзалне и специјализоване. Универзалне се могу подесити за сетву различитих семена, што им је предност. Садилице се користе за садњу различитих биљака: кромпира, купуса, јагода, винове лозе и других.

ДОДАТНИ САДРЖАЈИ:

За сађење винове лозе користи се резервоар са водом на точковима са пумпом високог притиска, кога вуче трактор. Вода се под великим притиском цревом потискује у садилице. То су металне цеви које на доњем делу имају два или три реда избушених рупица. На горњој страни су дршка и вентил. На обележено место за садњу полако се притиска у земљу садилица истовремено држећи вентил за воду отворен. Вода под притиском раствара и избацује земљу а садилица тоне до жељене дубине. Вишак воде и растворене земље излази на површину поред садилице. У рупу се поставља припремљени лозни калем и затрпа. Овакав уређај познат је као хидромеханичка сонда – хидробур. Врло је исплатив јер у току једног дана четири радника могу да посаде два до четири хектара винове лозе.

Машине за заштиту биља служе за примену агрохемијских средстава. У зависности од примењеног средства заштите могу бити прскалице, орошивачи или замагљивачи. Разликују се по крупноћи капљица, а за средства у облику прака користе се запрашивачи.

Машине за убирање плодова могу бити берачи, вадилице или косилице, у зависности од облика плода усева.

2.1.3. Комбиноване машине

Комбиноване машине истовремно раде више радних операција. Најчешће коришћен је комбајн. У зависности од потребе може бити прилагођен за жетву пшенице, кукуруза, сунцокрета и других усева. Истовремено усев подсеца, уноси у унутрашњост машине где одваја плод и складишти у прихватнику. Стабљику или ситни и разастире или пресује у брикете. Овој групи машина припадају и комбајн за силажу, сејалице које истовремено уносе минерално ђубриво и друге.

Све им је шира примену јер умањују трошкове производње. Пример је машина за мнофазну комплексну агротехнику. Служи за истовремену припрему земљишта, сетву и заштиту. Тако се само једним проходом ради читава сетва усева.

2.1.4. Специјалне машине

Специјалне машине служе за различите посебне послове у пољопривреди. Оне су веома бројне и разноврсне. Уређаји за наводњавање могу бити у облику „вештачке кише“, када се усеви прскају водом потискиваном пумпом. Системи „кап по кап“ омогућују лагани доток воде биљкама путем цеви и капаљки. Све чешће се уз наводњаванје врши и прихрана биљака, а читавим системом управљају рачунари. У воћарској производњи примењују се специјалне машине за сортирање и калибрирање. Убрани плодови пролазе бескрајном траком испред дела за разврставање. Ту се одвајају по величини и квалитету. Камера снима сваки плод и помоћу рачунара усмерава га међу друге исте боје.

У сточарству се слично разврставање врши у производњи јаја, где се она класирају у тежинске класе. Инкубатори су машине у којима се легу пилићи. У производњи млека употребљавају се уређаји и линије за мужу.