ДИГИТАЛНА ЕЛЕКТРОНИКА

9. Модем

Модем (модулатор – демодулатор) је интерфејс, односно електронски уређај помоћу кога се рачунар може спојити на Интернет. Главна особина модема је његова брзина преноса података и мери се у килобитима по секунди ( Kbps).
 Деле се на:  интерне (унутар рачунара), екстерне (ван рачунара). Према начину повезивања и преноса сигнала разликујемо: Dial up ,  ADSL,  кабловски, бежични.

Dial up модем се спаја  преко слотова на матичној плочи или је уграђен у матичну плочу. Веза са Интернетом остварује преко мреже фиксне телефоније Телефонски кабл се прикључује на модем преко конектора.

Основни задатак му је да модулира сигнал када га шаље и демодулира када га прима. При модулацији, модем претвара дигитални сигнал у аналогни (звучни), који може да се преноси преко телефонске линије. При демодулацији ради обрнуто.

ADSL модем се спаја  са рачунаром преко мрежног кабла на мрежну картицу. Један модем има више излаза за прикључивање више рачунара.

 ADSL модеми могу да послуже и као мрежни уређаји (рутери) за бежично повезивање рачунара у мрежу.

Кабловски модем се спаја  са рачунаром преко USB улаза или мрежног кабла. Везу са Интернетом остварује преко система кабловске телевизије. Користе се на другим фреквенцијама у односу на телевизијске канале да не би дошло до преклапања са телевизијским сигналом.

Бежични модем се спаја  са рачунаром преко слотова на матичној плочи или USB улаза. Постоје три врсте ових модема:  картице са антеном,  PC картице, USB модеми.
  
 Бежичне картице са антеном се постављају у унутрашњост рачунара на матичну плочу. Њихов задатак је да претварају дигиталне податке у радио сигнале. Везу са Интернетом остварују радио сигналима преко приступних уређаја ( ADSL модем или неки удаљени сервер).

bezicni modem 2

 PC картице раде на исти начин као и картице са антеном и најчешће се користе код лаптопова. Новији лаптопови имају већ уграђене бежичне картице, па је за повезивање са Интеренетом потребно само пронаћи приступно место ( hot spot ).

УСБ модеми за пренос сигнала користе постојећу мрежу мобилне телефоније и можете се прикључити на Интернет са било ког места које покрива мрежа мобилне телефоније.