OM100-L01 ŠTA JE OPERACIONI MENADŽMENT

Važnost operacionog menadžmenta

Operaciona funkcija doprinosi uspehu poslovanja organizacije, ako efektivno koristi njene resurse i proizvodi robu (proizvode) i usluge - na način koji zadovoljava njihove kupce. Da bi ovo ostvarila, ona mora da bude kreativna, inovativna i energična u poboljšanju procesa, proizvoda i usluga. Efektivna operacija može obezbediti sledeće prednosti u poslovanju:

  1. Smanjuje troškove proizvodnje proizvoda i usluga ako obezbeđuje efikasnost poslovanja;
  2. Povećava prihode povećanjem zadovoljstva kupaca obezbeđujući kvalitet proizvoda i usluga;
  3. Smanjuje visinu investicije (ili operativnog kapitala, tj. angažovanih sredstava koja je neophodna radi realizacije proizvodnje odredjene količine proizvoda i usluga odredjenog tipa) povećanjem efektivnosti kapaciteta i inovacijama u upotrebi fizičkih resursa;
  4. Obezbeđuje osnovu za buduće inovacije razvojem veština poslovanja i znanja u određenom biznisu.

Priroda i uslovi poslovanja se vremenom  menjaju, te se pojavljuju novi izazovi na koje operacioni menadžeri treba da odgovore. U Tabeli 1.1. navedeni su neki od tih izazova, kao i odgovori na njih.

Tabela 1.1

Preduzeća su izložena različitim izazovima i u okviru iste oblasti poslovanja, a pogotovu su te razlike izrazitije kada posluju u različitim oblastima poslovanja i na različitim tržištima. Zajedničko je ipak za  sve njih da su izloženi specifičnim novim izazovima, te je zato od velike važnosti njihova operaciona funkcija.

Operaciona funkcija ima centralni značaj u organizacijama jer ona proizvodi proizvode i usluge, a to je i razlog njihovog postojanja. Međutim, to ne samo da nije jedina funkcija, već nije uvek ni najvažnija. Ona je tako samo jedna od osnovnih funkcija bilo koje organizacije (slika 1.2):

  1. Marketing (uključujući i prodaju) obezbeđuje komuniciranje sa tržištem radi povećanja narudžbina;
  2. Funkcija razvoja proizvoda/usluga kreira nove ili modifikovane proizvode i usluge da bi zadovoljila zahteve kupaca;
  3. Operaciona funkcija proizvodi robu (proizvode) i usluge u skladu sa  zahtevima kupaca.

Pored ove tri osnovne funkcije postoje i druge funkcije podrške koje omogućavaju efektivnu realizaciju navedene tri osnovne funkcije. To su sledeće funkcije:

  • Računovodstvena i finansijska funkcija obezbeđuje informaciju neophodnu za donošenje

ekonomskih odluka i upravljanje finansijskim resursima organizacije;

  • Funkcija ljudskih resursa upošljava i razvija (obučava) ljude u organizaciji, a takođe brine i o njihovom statusu i osiguranju.

U praksi se osnovne  funkcije mogu i drugačije nazivati i mogu imati različite funkcije podrške. Granice između funkcija često nisu potpuno jasne ili se međusobno preklapaju. Ovde se za operacioni menadžment koristi šira definicija (slika 1.2) koja obuhvata razvoj proizvoda ili usluga, inženjerske i tehničke aktivnosti, aktivnosti vezane za primenu informacionih tehnologija i deo marketinških, personalnih i računovodstvenih i finansijskih aktivnosti.

                                                Slika 1.2

U suštini, operaciona funkcija obuhvata one aktivnosti koje iz dana u dan ispunjavaju zahteve kupaca, pored ostalog - i nabavku proizvoda i usluga od dobavljača, transport proizvoda i isporuku usluga kupcima.

Teorijski, operacioni menadžment je isti u svim organizacijama; ipak, postoje specifičnosti u odnosu na veličinu organizacije. Velike organizacije imaju resurse za specijalizovane funkcije. Male organizacije, zbog nedostatka ljudskih i drugih resursa, vrše objedinjavanje funkcija što omogućava fleksibilnost i brzinu reagovanja.

Operacioni menadžeri moraju i u neprofitnim organizacijama  da donose iste odluke, tj kako da:

  • proizvedu robu (proizvode) i usluge,
  • investiraju u tehnbologiju,
  • ugovaraju svoje aktivnosti sa drugima,
  • mere performanse poslovanja,
  • usavršavaju performanse svog poslovanja i procesa.

Ali, odluke se donose  često sa suprotstavljenim ciljevima (smanji trošak, a  povećaj kvalitet usluge).