OM100-L01 ŠTA JE OPERACIONI MENADŽMENT

Zaključni odgovori na ključna pitanja

1.Šta je operacioni menadžment?
  • Operacioni menadžment, kao pojam, označava aktivnosti, odluke i odgovornosti operacionih menadžera koji upravljaju proizvodnjom i isporukom proizvoda i usluga.
  • To je jedna od osnovnih funkcija bilo kog poslovanja, iako se ono ne naziva uvek operacionim menadžmentom u nekim industrijskim granama. Opseg odgovornosti se razlikuje od preduzeća do preduzeća, a često se delimično preklapa i sa drugim funkcijama.
  • Operacioni menadžment se može posmatrati i kao deo bilo koje funkcije ili odgovornosti menadžera koji uzima u obzir proizvodnju unutrašnjih artikala (proizvoda) i usluga unutar organizacije, nezavisno od tehničkih odluka koje donose u okviru svojih funkcija.

2.Koje su sličnosti svih operacija?
  • Sve operacije se mogu modelovati kao proces koji transformiše ulaze u izlaze;
  • Sve imaju kao ulaze transformišuće resurse, koji se obično dele na opremu i zaposlene, kao i resurse za transformaciju, koji su najčešće mešavina materijala, informacija i kupaca;
  • Sve operacije proizvode neku kombinaciju (mešavinu) opipljive robe (proizvoda) i manje opipljive usluge. Manji deo operacija isključivo proizvodi robu (proizvode) ili usluge.
  • Sve operacije se mogu podeliti na mikrooperacije koje čine mrežu unutrašnjih odnosa kupaca i dobavljača unutar operacije.
  • Sve operacije se mogu posmatrati kao jedan skup poslovnih procesa koji čine funkcionalno orijentisane mikrooperacije.

3. Kako se operacije međusobno razlikuju?
  • Operacije se razlikuju u pogledu količine njihovih izlaza, različitosti izlaza koje proizvode, različitosti zahteva na koje moraju da odgovore i po stepenu vidljivosti ili kontakta koji treba da imaju sa kupcima.
  • Velika količina izlaza, a sa malom različitošću, kao i sa niskom vidljivošću, obično karakteriše operaciju sa niskim jediničnim troškovima proizvodnje proizvoda ili usluga.

4.Koje odgovornosti imaju operacioni menadžeri?
  • Direktna odgovornost uključuju operativnu aktivnost, projektovanje operacije (sistema ili procesa koji projektuje proizvod ili uslugu), planiranje i kontrolu aktivnosti operacije i poboljšavanje operacije tokom vremena.
  • Indirektna odgovornost uključuju blizak rad sa drugim funkcionalnim područjima poslovanja.
  • Široka odgovornost se odnose na sagledavanje uticaja operacije na globalizaciju, zaštitu životne sredine, društvenu odgovornost, nove tehnologije i na upravljanje znanjem.

5.Koju ulogu igra operaciona funkcija u postizanju strateškog uspeha?
  • Svaka operaciona funkcija ima tri glavne uloge unutar neke organizacije: kao implementator strategija organizacije, kao podržavalac ukupne strategije organizacije i kao lider ili pokretač strategije.
  • Stepen sa kojim operaciona funkcija ispunjuje ove uloge, zajedno sa svojim aspiracijama, koristi se za ocenjivanje učešća operacione funkcije u organizaciji. Hayes i Wheelwright su za ovo razvili četvorofazni model.

6.Koje su ciljne performanse operacija i koje su unutrašnje i spoljne koristi od njihovog ispunjenja?
  • Na strateškom nivou, ciljne performanse obezbeđuju interese zainteresovanih strana za operaciju. Ovo se odnosi na odgovornost preduzeća za kupce, dobavljače, akcionare, zaposlene i društvo u celini.
  • Realizacijom operacija „na pravi način" ostvaruje se uticaj na kvalitet proizvoda i usluga koje preduzeće proizvodi. Gledano spolja, kvalitet je vrlo važan da bi se zadovoljili zahtevi kupca. S druge strane, gledajući iznutra, kvalitetne operacije smanjuju troškove i povećavaju tačnost isporuka proizvoda i usluga.
  • Realizacijom operacija „brzo" operacija obezbeđuje brzu isporuku proizvoda i usluga kupcima. Gledano spolja, brzina isporuke je važan aspekt u pružanju usluga kupcima. S druge strane, gledajući iznutra, paralelno sa većom brzinom operacije, smanjuju se i zalihe jer se smanjuju ciklusna vremena i rizici kašnjenja      potrebnih resursa organizacije.
  • Realizacijom operacija „na vreme" operacija doprinosi isporuci proizvoda i usluga u traženom roku. Spolja gledano, tačnost isporuke je važan aspekt usluživanja kupaca. Gledajući iznutra, tačnost povećava operativnu pouzdanost, zato što štedi i vreme i novac za rešavanje problema pouzdanosti, a takođe obezbeđuje stabilnost operacije.
  • Omogućavajući promene u svom radu, operacije doprinose dizanju fleksibilnosti organizacije u proizvodnji proizvoda i usluga. Spolja gledano, fleksibilnost doprinosi:
    i.  Proizvodnji novih artikala (proizvoda) i usluga
    ii. Proizvodnji širokog opsega proizvoda i usluga
    iii.Proizvodnji različitih količina proizvoda i usluga
    iv. Proizvodnji artikala (proizvoda) i usluga u različitim rokovima.

    Gledano iznutra, fleksibilnost ubrzava vreme isporuke, smanjuje vremenske gubitke pri podešavanju proizvodnje i održava tačnost isporuke.
  • Realizacija operacija „jeftino" utiče na troškove proizvodnje artikala (proizvoda) i usluga organizacije. Spolja gledano, niski proizvodni troškovi omogućavaju organizaciji da snizi cene i time povećava količinu prodatih proizvoda ili usluge, ili da poveća profitabilnost postojećeg obima proizvodnje. Gledano iznutra, ostvarivanje niskih proizvodnih troškova podiže nivo i drugih ciljnih performansi.