OM100-L01 ŠTA JE OPERACIONI MENADŽMENT

Ciljne performanse operacija

Fleksibilnost

Fleksibilnost je spremnost da se operacija promeni na neki način. Promena je uslovljena sledećim zahtevima :

-     Fleksibilnost proizvoda/usluge – sposobnost da se ponude novi proizvodi i usluge;

-     Fleksibilnost u raznovrsnosti – sposobnost da se proizvede široki opseg proizvoda i usluga;

-     Fleksibilnost u količini – sposobnost da se promeni količina robe koju kupac zahteva;

-     Fleksibilnost u isporuci – sposobnost da se promeni vreme isporuke na zahtev kupca.

                                








                                           Slika 1.17


Eksterna fleksibilnost znači raditi različite stvari za različite kupce. Ona se često postiže prilagođavanjem jednog dela svojstava proizvoda konkretnim zahtevima kupaca. Ako se to prilagođavanje radi serijski, pri masovnoj proizvodnji, onda se postiže prilagodljivost masovne proizvodnje (npr. ’’Dell’’).

Fleksibilnost unutar operacije je fleksibilnost operacije koja donosi prednosti i kod unutrašnjih kupaca, jer i oni mogu iznenada da zahtevaju određene promene.

Fleksibilnost ubrzava poslovanje jer omogućava brzu alokaciju potrebnih resursa da bi odgovorila na iznenadni zahtev (npr. preangažovanje medicinskog osoblja u bolnicama prilikom većih nesreća).

Fleksibilnost štedi vreme jer se isti resursi mogu koristiti da bi se odgovorilo na različite zahteve kupaca, a bolje korišćenje resursa smanjuje troškove poslovanja (npr. korišćenje usluga medicinskog osoblja u bolnicama).

Fleksibilnost održava tačnost jer organizacija bolje reaguje na iznenadne poremećaje i ne dolazi do produžavanja rokova isporuke delova ili usluga.