OM100-L01 ŠTA JE OPERACIONI MENADŽMENT

Ciljne performanse operacija

Na slici 1.12 prikazani su zainteresovani akteri u procesu postizanja ciljnih performansi operacione funkcije. Zainteresovani akteri su pojedinci i grupe koji imaju interesa u operaciji i koji mogu imati uticaj na aktivnosti operacije i, obrnuto, na koje ta aktivnost može da utiče. Neki od ovih zainteresovanih aktera su unutrašnji, a neki su spoljašnji akteri u odnosu na organizaciju. Kod neprofitnih organizacija pojedini od ovih zainteresovanih grupnih aktera mogu da se preklapaju, jer mogu da igraju dvostruku ulogu (npr. ministarstvo u odnosu na svoju agenciju igra ulogu i korisnika usluga, i ulogu nadređene organizacije koja nadzire njen rad).

                                                   Slika 1.12

Postoji pet ciljnih performansi operacione funkcije (slika 1.13):  


                                                   Slika 1.13

  1. Kvalitet: Raditi posao na pravi način; to znači - bez grešaka i zadovoljiti zahteve kupaca obezbeđivanjem proizvoda i usluga (bez grešaka) i koji su primereni svrsi.

  2. Brzina: Želite da uradite stvari prvi, minimizirajući vreme od momenta kada kupac zatraži robu ili uslugu do momenta njene isporuke kupcu.

  3. Tačnost: Treba da uradite stvari na vreme, tj. da robu ili usluge isporučite kupcu kako ste i obećali.

  4. Fleksibilnost: Sposobnost da brzo i prema zahtevu promenite način kako radite stvari, ako je to potrebno, zbog nepredviđenih okolnosti ili radi pružanja kupcu specifičnih usluga.

  5. Troškovi: Cilj je da neophodni troškovi operacije budu minimalni. Tada je cena proizvoda i usluga konkurentna i usklađena sa zahtevima tržišta, a obezbeđuje dovoljnu zaradu organizaciji.

.