OM100-L01 ŠTA JE OPERACIONI MENADŽMENT

Aktivnosti operacionog menadžerstva

Operacioni menadžeri su odgovorni za sve aktivnosti u organizaciji koje doprinose efektivnoj proizvodnji proizvoda i usluga. Ove odgovornosti se mogu podeliti na:

  • Direktnu odgovornost - za aktivnosti koje proizvode i isporučuju robu (proizvode) i usluge
  • Indirektnu odgovornost - za aktivnost drugih funkcija organizacije
  • Široku odgovornost - za reagovanje na nove izazove operacionom menadžmentu u budućnosti.

Direktna odgovornost zavisi od načina na koji organizacija definiše granice svoje operacione funkcije. Postoje neke opšte klase koje se primenjuju za sve vrste operacija, bez obzira na to kako su definisane funkcionalne granice:

  • Razumevanje (sagledavanje) strateških ciljeva poslovanja: Neophodno je da se sagleda šta operacioni menadžment želi da postigne. Za to je potrebna jasna vizija o tome šta se želi postići u odnosu na performanse operacija kao što su: ciljevi, kvalitet, brzina, tačnost, fleksibilnost i troškovi.
  • Razvoj strategije poslovanja organizacije: Važno je da operacioni menadžeri imaju skup opštih principa odlučivanja o dugoročnim ciljevima, tj. da imaju operacionu strategiju u okviru opšte strategije.
  • Projektovanje proizvoda, usluga i procesa: To ne mora da bude direktna odgovornost operacionih menadžera, ali je od krucijalne važnosti za ostale operacije.
  • Planiranje i kontrola poslovanja/operacije: To je aktivnost odlučivanja o  tome šta resursi operacija treba da rade.
  • Poboljšavanje performansi poslovanja ima za cilj da se kontinuirano poboljšavaju performanse poslovnih procesa, tj. operacije.

Slika 1.8 prikazuje model koji ćemo u ovom predmetu koristiti za prikazivanje ovih odgovornosti operacionog menadžmenta i operacione strategije.



                                                                Slika 1.8

Indirektna odgovornost: Mnoge odluke donete van operacionih funkcija mogu da imaju efekat na aktivnosti operacija (npr. uticaj plana propagande na proizvodnju). Funkcionalne granice ne bi smele da smanjuju efikasnost unutrašnjih procesa. Postoji neophodnost razvoja odnosa proizvodnje i ostalih funkcija. Neophodno je sagledavanje (razumevanje) potreba operacija i rad na njihovom zadovoljenju.

Slika 1.9 pokazuje odnose odgovornosti između operacija i drugih funkcija. Uočljivo je da funkcije podržavanja imaju drugačije odnose sa operacijama nego druge osnovne funkcije. Operaciona funkcija ima odgovornost da pomogne funkcije podržavanja da sagledaju potrebe operacija i da im pomognu da zadovolje te potrebe.


                                                                   

                                                               Slika 1.9