Mašinski materijali

6. Pogonski materijali

U pogonske materijale spadaju goriva i maziva.

Goriva su materije koje se na određenooj temperaturi snažno jedine, sa kisikom, pri čemu nastaje toplota, gasovi i čvrst ostatak. Dobivena toplota se koristi za pokretanje turbina, mašina, motora, pri čemu dolazi do pretvaranja toplotne energije u mehanički rad ili električnu energiju.

Glavno svojstvo goriva je toplotna moć-toplota koju oslobađa jedinica mase. Goriva se javljaju u  čvrstom, tečnom i gasovitom agregatnom stanju.

Tečna goriva su nafta i njeni derivati, gasovita goriva-su zemni gas i propan butan, a čvrsta goriva su ugalj, drvo, uran.

Nafta je jedinjenje ugljenika i vodonika koje se crpi iz zemlje i tehnološkim postupkom prerađuje u  svoje derivate.

Ugalj je najrasprostranjenije gorivo, imamo kameni ugalj i antracit koji se kopaju na većim dubinama i imamo ugalj koji je često na površinskim kopovima –lignit, mrki, treset. Od mrkog uglja se proizvodi koks, koji je lagan i koristi se za visoke peći.

Maziva su materije koje se nalaze između ležišta i osovina, vratila, klipova, cilindara obrazujući tanak sloj između njih. Tako ne dolazi do habanja, a mogu i da odvode toplotu sa motora. Za maziva se koriste mineralna ulja. Najbitnija osobina maziva je viskozitet- stepen sposobnosti podmazivanja. Za veće opterećenje se koristi mast, kao i za male brzine.