Mašinski materijali

4. Obojeni metali

 U obojene metale spadaju  svi metali izuzev gvožđa, a to su teški metali: bakar, olovo, cink, kalaj i laki obojeni metali: aluminijum, magnezijum, titan...

Bakar je metal zlatnožute boje, lako se oblikuje, odličan je provovdnik toplote i elektriciteta, proizvodi se u obliku žice, lima, cevi, kotlovskih cevi , delova mašina. Dobro se lemi. Upotrebljava se izradu električnih provodnika, kotlovskih cevi, za posuđe.

 

 

 

ruda bakra-kuprit

Najpoznatije legure bakra su mesing i bronza.

Mesing  je legura bakra i cinka, ali dodaju se i drugi metali. Ima zlatkastu boju i pogodan je za izradu ukrasnih predmeta. Lako se prevlači preko plemenitih metala. Zbog otpornosti se koristi  za razne armature, izradu cevi, limova...

 

ruda cinka - sfalerit

 

Bronza je legura bakra min. 60 % sa bilo kojim drugim metalom izuzev cinka, pa dobijaju naziv prema dodatnom elementu, kalajna, olovna, fosforna.

 

Aluminijum je lak metal, lako se oblikuje u žicu, valja u limove i folije, dobro  provodi električnu struju, pa se legiran upotrebljava i kao zamena za bakar, dosta se upotrebljava u avio industriji, za izradu delova raketa, automobila, za posuđe, u građevinarstvu, prehrambenoj industriji.

Legure aluminijuma sadrže najmanje 87% Al, a ostalo su različiti  dodaci, čvrste su, lako se obrađuju mogu se i termički obrađivati.

Najpoznatije legure su  duraluminijum-pogodan za obradu i silumin-pogodan za livenje.