Štampaj ovo poglavljeŠtampaj ovo poglavlje

Технологија обраде метала

2. Обрада метала без скидања струготине

У обраду метала без скидања струготине спадају: ливење,  деформисање (сабијање – ковање, извлачење, истискивање, ваљање, савијање и одвајање), спајање (завртњима, заваривањем, лемљењем и закивањем) савремени поступци обраде (електроерозија, плазма технологије и обрада ласером).

Ливење је поступак обраде метала при коме се готов производ (одливак) израђује ливењем течног метала у калуп.

livenje

 

У зависности од облика радних предмета (обрадака), машине и алата, разликују се следећи поступци обраде метала деформацијом: сабијање (ковање), извлачење, истискивање, ваљање, савијање и одвајање. Процес обраде деформацијом углавном се изводи у топлом стању јер је тада повећанапластичност метала, а може се изводити и у хладном стању.

Ковање је сабијање материјала ударима ковачког чекића или притиском пресе, при чему се материјал деформише, заузимајући неки расположиви слободан простор. Обрада метала сабијањем може се извести као слободно ковање и ковање у калупима.

kovanje

Истискивање је поступак којим  се израђују шупља и пуна ротациона тела. Обликовање истискивањем изводи се на тај начин што се припремак по- стављен у доњи део алата  истискује кроз отвор у алату под притиском горњег дела алата.

Извлачење је поступак којим се израђују делови од лима при серијској и масовној производњи: ротациони делови, кутијасти и сложени делови. Обично је припремак у облику равног комада лима кружног или неког другог облика.

Савијање је обликовање материјала при ком не настају веће промене пресека. Разликују се две врсте савијања: фазонско и кружно. Овом обрадом се добијају различити профили или добоши за резервоаре или котлове.

Ваљање је поступак који се може изводити у топлом и у хладном стању. Код  овог поступка два обртна ваљка увлаче материјал и деформишу га притиском, смањујући његов пресек.

Обрада одвајањем се састоји у одвајању једног дела лима од другог. Операције одвајања су: одсецање, пробијање и просецање.

Спајање металних делова се врши са раздвојивим везама  и нераздвојивим везама.

Спајање металних делова раздвојивом везом врши се уз помоћ вијака и навртки, који се стежу различитим врстама кључева.

vijci i navrtke  

Нераздвојиве везе се примењују где је потребно остварити трајно спајање машинских делова и изводи се закивањем, лемљењем, заваривањем.

Закивање је поступак који се изводи уз помоћ заковица које су од истог материјала као и предмет који се закива. Заковице имају тело и главу , могу бити различитог облика и раде се од челика, бакра, алуминијума...

zakovice  

спајање лимова заковицама

Лемљење је поступак спајања метала помоћу додтаног растопљеног метала-лема. Може бити меко-до 450 º Целзијуса  и тврдо лемљење преко 450 º Целзијуса . Да би се лемљење извело морамо имати лемилицу и тинол жицу.

lemljenje

Заваривање је поступак којим се остварује чврст, непропустан, нераздвојив спој. Обично се вари челик, а место где се извршило варење зове се вар. Постоји електролучно и аутогено-гасно заваривање.

zavarivanje

 

Лепљење је поступак који се изводи лепилом којих данас има много врста, а омогућава се спајање материјал који се не могу спојити другим поступцима, нпр. метал и пластику, метал и стакло, метал и гума.... За тренутно лепљење користимо цијаноакрилна лепила, епоксилна лепила су добра за лепљење керамике и метала, а полиуретанска лепила имају велику жилавост.

Поред механичке обраде користе се поступци којима је повећана прецизност и квалитет обраде, а то су следећи технолошки поступци: електроерозија, плазма технологија, обрада ласером...

Електроерозија је поступак обраде код које предмет представља аноду, а једна електрода катоду, варнице капају и топе честице метала које испаравају и тако се обликује предмет.

 

Плазма технологија је таква технологија код које се користи млаз електрона који се крећу великом брзином, стварајући велику топлину 20000º Целзијуса, рез је чист, прецизан, без уобичајене ширине.

 

Обрада ласером је такав начин обликовања где се користе фокусирани и у сноп скупљени зраци који топе, секу, буше и заварују ситне делове са прецизношћу од 0, 01 mm.

 

При обради метала морамо користити заштитну опрему-кецеље, рукавице, наочале, мантиле, капе....Мора се користити исправан алат , правилно га држати, након рада очистити радно место, алат одложити на предвиђено место...

zaštitna oprema