Štampaj knjiguŠtampaj knjigu

Tehnička sredstva u građevinarstvu

Tehnička sredstva u građevinarstvu

Sajt: Digitalna škola
Kurs: Техника и технологија за 6. разред основне школе
Knjiga: Tehnička sredstva u građevinarstvu
Štampao/la: Korisnik u ulozi gosta
Datum: Friday, 29. March 2024., 03:16

1. Alati i mašine u građevinarstvu

Današnje građevinarstvo ne bi moglo da se zamisli bez građevinskih mašina koje zamenjuju ljudski rad, ubrzavaju izgradnju i poboljšavaju kvalitet gradnje.

Za izvođenje pojedinih građevinskih radova, pre svega zidanja manjih objekata (porodičnih kuća), koriste se ručni alati.

Današnje građevinarstvo ne bi moglo da se zamisli bez građevinskih mašina koje zamenjuju ljudski rad, ubrzavaju izgradnju i poboljšavaju kvalitet gradnje.

Za izvođenje pojedinih građevinskih radova, pre svega zidanja manjih objekata (porodičnih kuća), koriste se ručni alati.

 

 

 

 

 

2. Građevinske mašine

Za rad u građevinarstvu koriste se mnoge mašine koje zamenjuju ljudski rad. Građevinske mašine možemo podeliti na više načina:

-građevinske mašine za zemljane radove

-građevinske mašine za dizanje i transport

-mešalice

Bez obzira o kojoj se vrsti mašine radi, skoro svaka ima sledeće delove: motor, šasiju, prenosni mehanizam, sistem za upravljanje, radni organ, uređaj za kretanje.

Mašine za zemljane radove se koriste za: iskop, utovar, transport, istovar, ravnanje, nabijanje i razastiranje zemlje ili rasutog materijala. U ovu grupu mašina spadaju: bager, buldožer, utovarivač, skreper, grejder, ravnjač, valjak, jež, vibracioni nabijač, finišer.

 

Bager ima radni organ u obliku kašike, može da ima gusenice ili točkove, a može da se kreće i po šinama, objedinjuje  iskop i utovar.

 

Buldožer obavlja iskop, raščišćavanje, transport i nasipanje terena. Radni organ je nož moji se nalazi na prednjem delu mašine.

 

Skreperi su mašine za istovremeni transport i istovar materijala.

 

Grejderi su mašine koje služe za izvođenje sledećih vrsta radova: izrade kanal i kosina, profilisanje, razastiranje, planiranje, skidanje humusa, čišćenje snega. Grejderi imaju svestrano pokretljiv nož koji se nalazi između prednjih i zadnjih točkova.

 

Tlo se može sabijati valjanjem i sabijanjem. Valjanjem se zbijaju uglavnom površinski slojevi tla, a sabijanjem se deluje i na dublje slojeve tla.

 

Mašine za dizanje i transport tereta se koriste da bi se materijal  i gotovi elementi, koji se ugrađuju u objekat preneli od mesta skladištenja do mesta ugradnje i podigli na započetu građevinu. U ovu grupu mašina spadaju: dizalice (pokretne, nepokretne, toranjsko-kranske), građevinski lift, auto-dizalice, viljuškari, kamioni (kiperi i damperi) i dr.

 

 

 

Kamion mešalica za beton koristi se za prevoz svežeg betona u bubnju koji se okreće, od betonske baze gde se izrađuje  do gradilišta gde se ugrađuje. Pumpa za beton je specijalni kamion koji cevnim vodovima izbacuje pripremljen beton u visinu pri izgradnji visokih zgrada.

 

3. Mere zaštite pri izvođenju građevinskih objekata

Građevinski radnici dosta su ugroženi u toku rada na gradilištu jer rade na visinama i na skučenom prostoru, a izloženu su negativnim uticajima vremena (jako sunce, kiša, hladnoća, vetar i sl.)

To iziskuje izradu plana kolektivne i lične zaštite na radu što između ostalog podrazumeva:

- skele po kojima se radnici kreću i rade na visini moraju biti pravilno montirane i pouzdane;

- električne i vodovodne instalacije moraju biti bezbedne i zaštićene;

- radnici su obavezni da nose zaštitni šlem na glavi, odgovarajuću radnu odeću i obuću, zaštitne rukavice i po potrebi zaštitne naočare;

-zaštita radnika na zidarskim radovima podrazumeva zaštitu od pada sa visine

- dizalicama i radnim mašinama rukovode samo stručni ljudi.