Štampaj knjiguŠtampaj knjigu

Energetika u građevinarstvu

Energetika u građevinarstvu

Sajt: Digitalna škola
Kurs: Техника и технологија за 6. разред основне школе
Knjiga: Energetika u građevinarstvu
Štampao/la: Korisnik u ulozi gosta
Datum: Thursday, 25. April 2024., 06:13

1. Energetika u građevinarstvu

Smanjivanje gubitaka toplote u stambenim objektima se postiže  toplotnim izolacijama zgrada i to izolacijom zidova, izolacijom krova i tavana, izolacijom podova i prozora,  održavanjem temperature u stanovima  od 18-22 oC. Ne povećavamo potrošnju goriva,   već treba da smanjimo gubitke energije.

Gubitke toplotne energije u stanu imamo na krovovima, zidovima, prozorima, podrumima, a takođe gubitke toplote imamo i kada provetravamo prostorije.

2. Mere za racionalno korišćenje toplotne energije

Energetska kriza nas je navela da racionalno koristimo energiju, štedimo postojeću i da tragamo za novim izvorima energije. Velike nade se polažu na obnovljive izvore energije kao što su Sunce, vetar i voda.

Da u stanu bude jednaka toplota i u toku zime i u toku leta, se postiže izolovanjem zidova i to sa svih strana kao i sa krova.

Za izolaciju stambenih zgrada se koriste  staklena vuna, perlit, stiropor, staklo, pluta, trska i oni su slabi provodnici toplote.

 

3. Izolacija zidova

  

 

Izolacija zidova stiroporom

  1. Pre postavljanja prve ploče stiropora, pri dnu postaviti i nivelisati ugaonu lajsnu koja će držati pravac postavljanja
  2. Lepak se na ploču nanosi duž ivica sa osloncima i po sredini ploče
  3. Ploče stiropora se na zid postavljaju lepljenjem, a zatim se učvršćuju prema šemi tiplovima
  4. Na postavljene ploče stiropora, pre postavljanje mrežice, se nanosi prvi sloj lepka
  5. Mreža za armiranje se postavlja u prvi sloj lepka
  6. Preko mrežice se nanosi drugi sloj lepka.
  7. Nakon nanošenja i sušenja lepka, nanosi ze završni sloj u granulaciji i boji fasade po izboru investitora.
  8. Fasada se može gletovati i onda na kraju ofarbati željenom bojom.

4. Izolacija krova

Izolacija krova i tavana može se izvršiti tako što se stiropor ili staklena vuna postavljaju na krovnu konstrukciju između rogova. Sa gornje sstrane rogova stavljaju se daske, sa donje strane se stavlja PVC folija, a zatim stropor ilil staklena vuna. Preko izolacije se stavlja još jedan sloj PVC folije i na kraju lamperija  ili gipsane ploče.

Sloj izolatora koji se postavlja na tavansku ploču može se zaštititi tankim slojem  cementne košuljice.

5. Izolacija poda

Izolacijom  poda postiže se zaštita od hladnoće i smanjuju se toplotni gubici. Za to se koristi mineralna vuna ili stiropor čija se gornja strana zaštićuje cementnom košuljicom. Na cementnu košuljicu se postavlja podna obloga, parket ili patos. Između mineralne vune i betonske ploče postavlja se hidroizolacija.

6. Korišćenje sunčeve energije

Položaj zgrade je jedan od važnih činilaca koji utiču na štednju energije. Od orijentacije u odnosu na strane sveta zavisi koliko će prostorije u toku dana biti osunčane. Pošto osunčanje nije podjednako potrebno svim prostorijama, orijentacijom i postavljanjem zgrade mora se obezbediti da najpovoljnije i najduže prodiranje Sunčevih zraka bude u prostorijama za boravak i spavanje. Sporednim prostorijama će biti dovoljno i malo sunca u rano jutro ili kasno popodne.

 U građevinarstvu se primenom savremenih dostignuća iz oblasti korišćenja sunčeve energije može uštedeti dosta energije, ako se vodi računa o:

-položaju zgrade u odnosu na Sunce,

-obliku zgrade,

-okolini zgrade,

-ugradnji solarnih kolektora.

Pošto osunčenje nije isto u svim delovima zgrade treba voditi računa da zgrada bude postavljena tako da najosunčanije budu prostorije za boravak i spavanje.

Savremeno korišćenje solarne energije svodi se  na ugradnju kolektora koji se stavljaju na krovove kuća, a pomoću kojih se zagrejava voda koju koristimo kao toplu vodu i koristimo tu toplu vodu za grejanje. Često se ugrađuju i pumpe koje obezbeđuju cirkulaciju vode.